Zelfvertrouwen

Stimuleer het zelfvertrouwen van je kind

Het zelfvertrouwen van je kind laten groeien is belangrijk. Het helpt kinderen te geloven in zichzelf en hun capaciteiten. Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om dit dagelijks te kunnen doen!

1. Laat je kind zoveel mogelijk dingen zelf doen

Als ouder willen we vaak alles voor onze kinderen doen, maar het is goed om ze dingen zelf te laten proberen. Of het nu gaat om hun schoenen aantrekken, hun speelgoed opruimen, hun tanden (leren) poetsen of hun jas ophangen, geef ze de kans om het zelf te doen. Zelfs als het niet perfect is, is het belangrijk om hun inzet te prijzen. Op die manier leren ze dat het niet erg is om fouten te maken en dat ze kunnen groeien door te oefenen. Bovendien krijgen kinderen zo de kans om motorische vaardigheden onder de knie te krijgen in het dagelijks leven.

2. Focus op inzet, niet alleen op resultaat

Het is niet altijd belangrijk hoe goed iets wordt gedaan, maar hoeveel moeite erin wordt gestoken. Moedig je kind aan om door te zetten, zelfs als iets moeilijk lijkt. Laat zien dat je ook als ouder soms je best moet doen voordat je iets voor elkaar krijgt. Wees een voorbeeld, ook als iets mis gaat. Kinderen leren ook van jou hoe je omgaat met teleurstellingen. Als ze een tekening of bouwwerk laten zien vraag dan hoe ze het gemaakt hebben i.p.v. alleen 'mooi' of 'goed' te zeggen. Als ze zien dat hun inzet wordt gewaardeerd, zullen ze zich zelfverzekerder voelen om nieuwe uitdagingen aan te gaan. 

3. Geef je kind kleine taken

Het geven van verantwoordelijkheden aan je kind kan hun zelfvertrouwen vergroten. Geef ze eenvoudige taken, zoals de tafel dekken, de gordijnen openen of hun kamer opruimen. Deel grote taken op in kleinere taken zodat het overzichtelijk voor ze is en de kans op een succeservaring groter wordt. Dit geeft hen een gevoel van trots en laat zien dat ze belangrijk zijn in het huishouden en gezin. Heeft jouw kind moeite om overzicht te krijgen of om gemotiveerd te blijven dagelijkse handelingen uit te voeren? Probeer dan eens een Checkpad. Hierdoor krijgt je kind op een speelse manier meer duidelijkheid en wordt de kans op succes groter. 


N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links die werken met Cost per sale (CPS). Er wordt aan Beweegwereld een kleine vergoeding betaald als de klant een artikel koopt via de link in dit blog.

 Alle inhoud (teksten, afbeeldingen, bestanden) op deze website en intellectueel ontwerp van deze website is eigendom van Beweegwereld. Het is niet toegestaan om (delen) van de inhoud te kopiëren of te (her)publiceren in welke vorm dan ook. Het is wel toegestaan om links naar artikelen op deze website te publiceren met bronvermelding.