Wat kun je doen aan waterangst

Niet alleen als je kind binnenkort begint met zwemles of misschien wel net begonnen is,  maar al ver daarvoor is het leuk en nuttig om spelenderwijs je kind vertrouwd met water te laten worden. Dit kan door middel van een paar stappen en zal je kind helpen bij alle ervaringen met water die nog komen. Als je kind geen watervrees of angst heeft zal de zwemles leuker en makkelijker zijn en kan het eerste traject een stuk sneller verlopen. Lees hier hoe je dat kunt doen.

Stap 1 - Thuis in bad of onder de douche
Ervaar samen met je kind wat water is en hoe leuk water is. Stilstaand water in een bad maar ook bewegend water van een kraan of douchestraal. Laat een bootje of eendje varen op het water. Bouw een toren met deze speciale bekers. Daag je kind uit om met een emmertje, gieter of bijzondere regenbal zichzelf te besproeien. Eerst de handen, armen en benen en buik en later het gezicht. Geef je kind hierbij steeds de controle want het is van groot belang dat een kind met watervrees niet gedwongen wordt om dingen te doen waar hij NOG niet aan toe is. Dat vergroot vaak de angst alleen maar. Spetter elkaar zachtjes nat en houd de ogen daarbij open. Zet de douche op een zachte straal of doe er een washandje omheen en laat het kind zichzelf afspoelen. Loop ook eens onder de douche door, ook met de ogen open.

Heeft je kind angst om met het hoofd onder water te gaan? Oefen dan in kleine stapjes met een afwasteil met water. Eerst met de kin, dan met de mond, dan de neus, dan met de oren (kan ook om en om) en tot slot met de ogen en houd die open! Blaas eens op en onder het water zodat je kind kan zien wat er gebeurt en laat het kind daarna zelf proberen. Neem ook eens een hapje water en spuit deze als een walvis in de lucht! Wie kan het hoogste spuiten? Lukt dit allemaal? Probeer dan eens een snoepje in een laagje water van de bodem van de afwasteil te happen met de ogen open.


Stap 2 – Oefenen in het zwembad, ondiepe water
Loop samen met je kind op verschillende manieren door het water. Vooruit, achteruit, links- en rechtsaf. Maak het grappig; langzaam lopen, snel rennen, lopen als een olifant of een muisje, springen als een kangoeroe. Leer je kind zitten en weer opstaan in het ondiepe water. Dit is heel belangrijk en kan goed geoefend worden met bijvoorbeeld “Jan Huigen in de ton” of “Op een grote paddenstoel”. Houd de handen van je kind vast en laat je kind eerst rustig en later wat sneller achterover vallen. Begin ondiep zodat het gezicht nog niet onder water gaat, zodra het goed gaat kun je wat dieper het water in. Daag je kind uit om steeds iets verder met het gezicht het water in te gaan. Tik om de beurt de bodem aan, raap iets op de van de bodem met het hoofd onder water of laat je kind onder je arm of een zwembuis/slurf/noodle heen gaan. Ook speelgoed voor in het water kan er erg stimulerend zijn zoals bijvoorbeeld deze coole duikboot die echt water spuit.

Stap 3 – Oefenen in het zwembad, in het diepe water (minimaal 1 meter diep)
Oefen met het water in gaan vanaf de kant. Begin zittend als je kind nog niet durft te springen en plons zo het water in. Vervolgens staand met een klein sprongetje en dan steeds wat verder van de kant af. Daag je kind ook eens uit om over een slurf of luchtbed heen te springen. 


Plezier in het samen spelen in het water is beste manier om je kind minder angstig te laten worden! Ter ondersteuning kan het fijn zijn om boeken te lezen over zwemmen. Bijvoorbeeld: De krokodil die niet van water hield, Casper en Emma krijgen zwemles of Borre gaat op zwemles. Voor meer tips en oefeningen met/in het water zijn deze boeken aan te bevelen: Met succes op zwemles en Leren zwemmen is leuk!

N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links die werken met Cost per sale (CPS). Er wordt aan Beweegwereld een kleine vergoeding betaald als de klant een artikel koopt via de link in dit blog.

 Alle inhoud (teksten, afbeeldingen, bestanden) op deze website en intellectueel ontwerp van deze website is eigendom van Beweegwereld. Het is niet toegestaan om (delen) van de inhoud te kopiëren of te (her)publiceren in welke vorm dan ook. Het is wel toegestaan om links naar artikelen op deze website te publiceren met bronvermelding.