In een eerdere blogpost heb je al kunnen lezen over de voordelen van staand werken, zoals bijvoorbeeld een langere alertheid. Maar wist je dat staand werken in het verticale vlak nog meer voordelen heeft? En dat dit heel eenvoudig thuis, op school en in de praktijk kan worden toegepast?
Voordelen
* Werken in het verticale vlak zorgt voor meer stabiliteit in de schouder en pols, waardoor het aansturen van bewegingen eenvoudiger en vloeiender gaat.
* Ook ondersteunen verticale oppervlakken het strekken van de pols, waardoor de ringvinger en pink van nature hun weg naar de handpalm vinden en een driepuntsgreep wordt gestimuleerd.
* Doordat je recht vooruit kijkt, ontvang je alleen belangrijke visuele prikkels van voren, waardoor niet-essentiële prikkels juist worden verminderd en je minder snel afgeleid raakt.
* Werken op een groot verticaal vlak stimuleert ook het kruisen van de middellijn, omdat de voorkeurshand alle kanten van het oppervlak moet bereiken. Dit kan kinderen helpen die moeite hebben om stil te blijven staan en willen bewegen in de richting waarin hun hand beweegt. Het visueel maken van de vaste plaats om te blijven staan, bijvoorbeeld met een badmat of oude placemat werkt vaak erg goed.
* Het actief leunen naar voren activeert de rompspieren en maakt ze sterker.
* Kinderen kunnen richtingstermen als omhoog en omlaag beter leren toepassen omdat ze in de juiste context worden aangeleerd.
* Werken in het verticale vlak stimuleert ook de samenwerking van de handen. Als je bijvoorbeeld een papier niet vastplakt, wordt de niet-schrijvende hand geoefend om het papier stil te houden. Kinderen zullen deze vaardigheid dan gemakkelijker toepassen aan tafel.
* Kinderen kunnen ook de visuele aandacht, oogbewegingen en oog-handcoördinatie verbeteren doordat de taak dichter bij de ogen van het kind is.
Praktische tips
Er zijn verschillende manieren om te werken in het verticale vlak. Hier zijn 10 praktische tips:
* Teken op glazen ramen of spiegels met bijvoorbeeld Stabilo Woody's of Kitpaskrijtjes.
* Teken of kleur op speciale kleurplaatrollen die gemakkelijk te plaatsen én te verwijderen zijn van gladde oppervlakken.
* Teken of schrijf op een whiteboard of magneetbord met whiteboardkaartjes.
* Oefen met overtrekken en het namaken van een lemniscaat of liggende / verticale acht. Klik hier voor een gratis werkblad: Lemniscaat werkblad.pdf
* Teken op een grote kartonnen doos met Stabilo Woody's.
* Teken of schrijf op een Beweegschrijfmat, Cijfermat of Regenboogmat die aan de muur hangt.
* Maak letters, cijfers en vormen met speciale raamklei.
* Teken op een krijtbord met krijtjes.
* Schilder vormen met een kwast in scheerschuim.
* Plak Squigz op een raam en teken er weggetjes omheen met Stabilo Woody's.
Ik hoop jullie geïnspireerd te hebben om kinderen wat vaker te late werken in het verticale vlak. Mocht je tips of aanvullingen hebben, mail gerust naar; info@beweegwereld.nl
NB. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links die werken met Cost per sale (CPS). Er wordt aan Beweegwereld een kleine vergoeding betaald als de klant een artikel koopt via de link in dit blog.
Alle inhoud (teksten, afbeeldingen, bestanden) op deze website en intellectueel ontwerp van deze website is eigendom van Beweegwereld. Het is niet toegestaan om (delen) van de inhoud te kopiëren of te (her)publiceren in welke vorm dan ook. Het is wel toegestaan om links naar artikelen op deze website te publiceren met bronvermelding.