Toptips voor schone tanden en blije kinderen

Het tanden poetsen van kinderen kan al een uitdaging zijn, maar voor kinderen met motorische problemen en/of sensorische gevoeligheden kan dit een dagelijkse strijd zijn. In dit blog bespreken we enkele herkenbare struggles en bieden we tips om het tanden poetsen eenvoudiger en aangenamer te maken.

Tanden poetsen is een fijn motorische vaardigheid die veel oefening vergt. Kinderen kunnen dit al op jonge leeftijd oefenen maar tot ze een jaar of 12 zijn is (na)poetsen door een volwassene echt noodzakelijk. Naast dat het een motorisch leerproces is (daarover een andere keer meer) kan het ook organisatorische en sensorische uitdagingen geven. Het kan zijn dat kinderen afgeleid raken of dingen vergeten maar ook omdat ze onder- of overgevoelig kunnen reageren op bepaalde zintuiglijke informatie. Bijvoorbeeld het gevoel of geluid van de tandenborstel, de smaak van de tandpasta, het aansturen van lippen of het achteroverbuigen van hun hoofd. Kortom allemaal dingen waarbij er veel prikkels binnekomen die je weinig zelf onder controle hebt. 

Keuzes:

* Geef je kind de keus, eerst hij/zij poetsen of eerst jij poetsen.

* Laat ze ook eens jouw tanden poetsen of die van hun knuffel. 

* Verzin samen grappige namen voor de bewegingen van de mond (bijv. tijger, breedbekkikker) zodat je kind weet wat er van hem verwacht wordt.

* Vindt jouw kind het vervelend dat jij steeds met een vinger in zijn mond zit om de wang wat ruimer te maken? Wellicht vindt hij het fijner als hij je met zijn eigen vinger mag helpen.

* Wil je kind het liefste zijn ogen dicht doen omdat hij niet in het licht wil kijken? Geef hem dan een zonnebril op, ogen die dichtgeknepen worden geven ook spanning in de mond en dat kun je niet gebruiken bij het poetsen.

* Laat je kind met iets friemelen (Tangle, elastiekje etc.) in de hand om de spanning in de handen en daardoor vaak ook in de mond te verminderen.

* Soms vinden kinderen de gelijkmatige druk van een elektrische tandenborstel fijner dan van een handtandenborstel. Deze tandenborstel heeft zelfs een speciale app waarmee je kind overzicht heeft over wat er komt en dat kan veel stress schelen. Ook zitten er leuke weetjes en verrassingen bij!


Voorspelbaarheid:

* Laat je kind eens meekijken met een handspiegel zodat ze zien hoe en waar je poetst zodat ze weten wat er kom

* Al zijn er ook kinderen die het geluid of gekriebel van een elektrische tandenborstel juist vervelend vinden. Vaak zitten er meerdere standen op, probeer ze uit!

* Gebruik een tijdsklokje of muziekje om aan te geven hoe lang het nog duurt. Overzicht geeft rust.

* Ook zijn er speciale tandenpoets apps voor kinderen zoals Tandenland, de avonturen van Glansje en Tom en Disney Magic Timer.

* Gebruik het speciale werkblad (te downloaden via gratis nieuwsbrief) om het poetsen te oefenen i.c.m. een oude tandenborstel, speciale whiteboardstiften en deze geweldige insteekhoezen.


Houding & beweging:

* Laat je kind voor het poetsen eerst intensief bewegen. Bijvoorbeeld springen, met de buik over een skippybal rollen of roeien. 

* Zoek een prettige ontspannende houding voor het kind, bijv. liggend op bed of half gedraaid bij jou op schoot, dit zorgt ook voor ontspanning in de mond waardoor je er beter bij kunt.

* Tanden poetsen in bad of onder een warme douche kan ook helpen om je kind te laten ontspannen.

* Een kleine borstel past vaak beter in een kindermond dan een grote, leeftijdsaanduidingen geven een indicatie maar wellicht is een maatje kleiner voor jouw kind toch prettiger.

* Kinderen kunnen in het begin hun mond vaak verder open doen dan aan het einde. Daarom is het handig als ouders om eerst de binnenkanten te poetsen, daarna de kauwvlakken (is handig als mond ver open is) en als laatste de buitenkant( dan is het juist handig als de mond een beetje dicht is).

* Voor het poetsen even wat mondgymnastiek doen kan helpen om minder last te hebben van een gevoelige mond: tien keer mond zo ver mogelijk open doen en vervolgens kiezen op elkaar zetten, mond rond maken (alsof je een kus geeft) en daarna weer heel breed zodat alle tanden zichtbaar zijn en tot slot met een aantal vingers ritmisch op en rond de mond tikken.

* Verloopt het avondritueel stroef door het tanden poetsen waardoor het inslapen moeizamer gaat? Poets dan beneden en doe daarna nog even een bewegingsspelletje. Kijk hier voor spelletjes om uit te proberen.


Smaak:

* Laat je kind waar mogelijk zijn voorkeur aangeven voor de soort tandpasta. Zoek naar tandpasta's met mildere smaken en minder schuim. Er zijn tandpasta's speciaal ontworpen voor kinderen met sensorische gevoeligheden, zoals smaakloze of milde fruitige varianten.

* De overgang van peuter naar juniortandpasta is voor veel kinderen even wennen. Meer fluoride betekent vaak ook pittigere smaak. De verschillende merken hebben een andere smaak, probeer uit welke je kind het prettigst vindt.

* Is het tijd voor de echte overstap? Meng dan de twee soorten en begin met veel van de oude en een klein beetje nieuwe en bouw dit rustig af.

* Teveel tandpasta (vooral als je kind het zelf doet) is niet nodig en ook onprettig. De grootte van een erwt (voor kinderen vanaf 3 jaar) is precies goed. Bij jongere kinderen is formaat ‘rijstkorrel’ genoeg tandpasta.


N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links die werken met Cost per sale (CPS). Er wordt aan Beweegwereld een kleine vergoeding betaald als de klant een artikel koopt via de link in dit blog.

 Alle inhoud (teksten, afbeeldingen, bestanden) op deze website en intellectueel ontwerp van deze website is eigendom van Beweegwereld. Het is niet toegestaan om (delen) van de inhoud te kopiëren of te (her)publiceren in welke vorm dan ook. Het is wel toegestaan om links naar artikelen op deze website te publiceren met bronvermelding.