Tips voor het leren snuiten

Het leren snuiten van de neus is voor veel kinderen een uitdaging. Als ouder, leerkracht of therapeut heb je vast wel eens een kind gezien met een verstopte, snotterige neus, dat niet weet hoe het moet snuiten. Misschien weten ze niet hoe ze kunnen snuiten of begrijpen ze nog  niet dat hun neus vol zit en dat snuiten verlichting kan bieden. Het aanleren van deze vaardigheid is echter niet alleen nuttig voor de hygiëne, maar kan ook invloed hebben op de ontwikkeling van het gehoor en de algehele gezondheid. In deze blog bespreken we stap voor stap hoe je kinderen kunt leren hun neus te snuiten.

Waarom is neussnuiten belangrijk?

Vooral in de herfst en winter krijgen kinderen regelmatig te maken met verkoudheden en verstopte neuzen. Dit kan hun dagelijks functioneren flink beïnvloeden. Een verstopte neus maakt ademhalen moeilijk, maar heeft ook invloed op het gehoor en de verwerking van geluiden. Hierdoor kan het voor een kind lastig zijn om letterklanken goed te horen, verbale instructies te begrijpen, of zich te concentreren in de klas. Door kinderen te leren hun neus te snuiten, help je hen niet alleen om zich beter te voelen, maar ook om beter te presteren in school en dagelijkse activiteiten.

De stappen van neussnuiten

Voor jonge kinderen kan het lastig zijn om de verschillende stappen van neussnuiten onder de knie te krijgen:

* Het herkennen van een volle of verstopte neus (interoceptie, het bewustzijn van het lichaam).

* Snuiten in plaats van het snot omhoog te snuiven.

* Het correct vasthouden van een tissue (fijne motoriek).

* Lucht door de neus blazen in plaats van door de mond (orale motoriek).

* Eén neusgat dichtdrukken terwijl je door het andere snuit (fijne motoriek).

* Weten wanneer de neus leeg is en het snuiten klaar is (interoceptie).

* Het omgaan met een vieze tissue zonder de bacteriën verder te verspreiden (tactiele sensorische vaardigheden).

* Het weggooien van de tissue en daarna handen wassen (executieve functies en zelfredzaamheid).


Tips om kinderen te leren hun neus te snuiten

Het aanleren van deze vaardigheid kan soms een geduldige taak zijn, vooral bij jonge kinderen of kinderen met speciale behoeften. Hieronder volgen enkele tips die kunnen helpen:

* Leer kinderen wat een verstopte neus is: sommige kinderen hebben moeite om te herkennen wanneer hun neus vol of verstopt is. Gebruik eenvoudige woorden of tekeningen om hen te leren hoe dit voelt en waarom het belangrijk is om te snuiten.

* Maak het leuk én maak het proces zichtbaar: speelse activiteiten kunnen helpen om het proces van neussnuiten op een leuke manier aan te leren. Speel daarom spelletjes waarbij er lucht uit de neus moet komen zoals
-  ademen door de neus tegen een handspiegel
-  het wegblazen van een watje, veertje of tissue met de neus
-  het uitblazen van een kaars met de mond dicht
- zet een lege toiletrol op de neus en probeer er een paar pompoms uit te schieten

* Begin met één neusgat: leer kinderen eerst om door één neusgat te snuiten terwijl ze het andere met hun vinger dichtdrukken. Dit maakt het proces overzichtelijker en makkelijker te begrijpen.

* Gebruik een spiegel: laat kinderen in de spiegel kijken terwijl ze hun neus snuiten, zodat ze kunnen zien wat er gebeurt en beter begrijpen wat ze doen.

* Bouw het geleidelijk op: begin met simpele stappen, zoals alleen het vasthouden van een tissue en voeg langzaam de andere stappen toe.

* Gebruik signalen of gebaren: om kinderen te helpen herinneren aan wanneer ze hun neus moeten snuiten. Dit kan vooral nuttig zijn in een klasomgeving.

Fijne motoriek en neussnuiten

Het goed vasthouden van een tissue en het dichtdrukken van één neusgat vereist een zekere mate van fijne motoriek. Kinderen moeten voldoende gripkracht ontwikkelen en in staat zijn om hand-oogcoördinatie te gebruiken terwijl ze hun neus snuiten. Activiteiten die de fijne motoriek verbeteren, zoals het spelen met wasknijpers of klei, kunnen indirect helpen bij het ontwikkelen van deze vaardigheid.

Sensorische uitdagingen

Voor sommige kinderen kan neussnuiten extra moeilijk zijn door sensorische informatieverwerkingsproblemen. Kinderen die gevoelig zijn voor geuren of aanraking, kunnen moeite hebben met het vasthouden van een tissue bij hun neus, een natte tissue vies vinden en niet willen aanraken of het gevoel van het snuiten onaangenaam vinden. In zulke gevallen kan het helpen om ongeparfumeerde tissues te gebruiken, voorspelbaarheid te creëren door het kind zoveel mogelijk zelf te laten doen en de activiteit rustig op te bouwen om overprikkeling te voorkomen. Ook kan het fijn zijn om de ogen te sluiten en de mond een klein beetje open te houden, dit vermindert de druk op het gezicht.


N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links die werken met Cost per sale (CPS). Er wordt aan Beweegwereld een kleine vergoeding betaald als de klant een artikel koopt via de link in dit blog.

 Alle inhoud (teksten, afbeeldingen, bestanden) op deze website en intellectueel ontwerp van deze website is eigendom van Beweegwereld. Het is niet toegestaan om (delen) van de inhoud te kopiëren of te (her)publiceren in welke vorm dan ook. Het is wel toegestaan om links naar artikelen op deze website te publiceren met bronvermelding.