Met de komst van de wintertijd moeten niet alleen volwassenen, maar ook kinderen zich aanpassen aan de verandering in het daglichtschema. De klok een uur terugzetten kan soms verwarrend zijn voor jonge en/of gevoelige kinderen en hun slaapgewoonten beïnvloeden. Lees hier vijf praktische tips om kinderen te helpen soepel over te gaan van de zomertijd naar de wintertijd. Realiseer dat je het voor sommige kinderen een week of twee kan duren voor ze eraan gewend zijn.
Tip 1: Geleidelijke of directe aanpassing
Begin een paar dagen voor de overgang naar de wintertijd met het geleidelijk aanpassen van het dagritme van je kind. Verplaats de bedtijd elke avond met 15 minuten naar voren, zodat ze langzaam wennen aan het nieuwe ritme. Dit helpt om hun interne klok aan te passen aan de verandering in tijd. Zie het schema hieronder. Ben je te laat om het geleidelijk te doen of wil je liever in één keer wennen? Het helpt ook om het ritme meteen aan te passen aan de nieuwe tijd. Sta dus op dezelfde tijd op (dus volgens de nieuwe tijd) en eet ook even laat als normaal, dan past je biologische klok zich zo snel mogelijk aan. Merk je dat het inslapen toch lastig gaat? Leg je kind dan maandag en dinsdag 45 min. later op bed dan gebruikelijk. Woensdag en donderdag doe je dit 30 min. later dan normaal. Op vrijdag en zaterdag breng je je kind 15 min. later naar bed en vanaf zondag weer op de normale tijd.
Tip 2: Creëer een rustgevende bedtijdroutine
Een rustgevende bedtijdroutine kan helpen om kinderen te kalmeren en hen voor te bereiden op een goede nachtrust. Dit kan onder andere bestaan uit het (voor)lezen van een boek, het spelen van een gezelschapsspel, het luisteren naar rustgevende muziek of het nemen van een bad. Door een ontspannende sfeer te creëren, zullen kinderen makkelijker in slaap vallen, zelfs als het eerder donker wordt. Veel kinderen vinden het fijn om te weten waar ze aan toe zijn. Een visueel overzicht van hoe de avond verloopt kan hierbij helpend zijn. Je kunt dit natuurlijk zelf knutselen maar een Checkpad kan ook een heel fijn hulpmiddel zijn.
Tip 3: Gebruik het licht
Licht speelt een cruciale rol bij het reguleren van de biologische klok van kinderen en volwassenen. Zorg in de ochtend voor extra veel (dag)licht bij het opstaan. Doe direct de gordijnen helemaal open. Niet alleen op de slaapkamer maar ook in de woonkamer en de keuken. Ga zeker de eerste dag in de ochtend meteen naar buiten voor een heerlijke herfstwandeling. Hierdoor weet het lichaam dat de dag begonnen is en dat helpt bij het gemakkelijker inslapen in de avond.
Overweeg het gebruik van speciale verduisteringsgordijnen in de slaapkamer om te voorkomen dat het ochtendlicht je kind te vroeg wakker maakt. 's Avonds kun je fel licht vermijden en in plaats daarvan kiezen voor zacht, gedimd licht om de overgang naar bedtijd te vergemakkelijken. Vermijd bij kinderen onder de tien jaar beeldschermen na het avondeten. Deze kunnen een nadelige invloed hebben op de slaap. Lees er hier meer over. Heeft jouw kind of tiener juist moeite met wakker worden in de ochtend? Dan kan het zijn dat het niet genoeg uur heeft geslapen. Let dan extra op een goed ritme en vermijd langer dan 90 minuten uitslapen in het weekend. Overweeg een speciale daglichtwekker om je kind te helpen geleidelijk wakker te worden.
Tip 4: Regelmatige lichaamsbeweging
Zorg ervoor dat je kind genoeg lichaamsbeweging krijgt gedurende de dag. Regelmatige fysieke activiteit helpt bij het opbouwen van een gezonde slaaproutine. Moedig buiten spelen aan, zelfs als het kouder is, om frisse lucht en daglicht te absorberen, wat kan helpen bij het reguleren van de slaap-waakcyclus. Overweeg de aanschaf van speciale waterdichte outdoorkleding zodat je kind het hele jaar door kan springen op de trampoline of van de glijbaan af kan roetsjen, want zoals met in Scandinavië zegt: "Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding."
Tip 5: Volhouden is belangrijk
Houd het slaapschema van je kind consistent, zelfs tijdens het weekend. Probeer om de dagelijkse routine, inclusief de bedtijd, niet te veel te veranderen. Kinderen gedijen goed bij regelmaat en een vast slaapschema helpt bij het stabiliseren van hun biologische klok, wat vooral nuttig is tijdens de overgangsperiode van zomertijd naar wintertijd. Dus hoe gezellig die donkere avonden ook zijn, maak het niet te laat voor je kind én laat het niet lang uitslapen in de ochtend.
Door deze tips te volgen en geduldig te zijn, kun je je kinderen helpen om soepel over te gaan van de zomertijd naar de wintertijd, en ervoor zorgen dat ze genoeg rust krijgen voor een gezonde groei en ontwikkeling. Realiseer je dat kinderen (net als volwassenen) hun eigen slaapbehoefte hebben. Vergelijk de slaap van je kind niet met andere kinderen maar kijk naar hoe je kind is overdag en welke signalen het laat zien.
N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links die werken met Cost per sale (CPS). Er wordt aan Beweegwereld een kleine vergoeding betaald als de klant een artikel koopt via de link in dit blog.
Alle inhoud (teksten, afbeeldingen, bestanden) op deze website en intellectueel ontwerp van deze website is eigendom van Beweegwereld. Het is niet toegestaan om (delen) van de inhoud te kopiëren of te (her)publiceren in welke vorm dan ook. Het is wel toegestaan om links naar artikelen op deze website te publiceren met bronvermelding.