De 20-20-2 regel:
Deze regel is door oogartsen bedacht om problemen met de ogen als gevolg van langdurig beeldschermgebruik te verminderen. Door het toenemend gebruik van o.a. een tablet zien oogartsen een toename in het aantal mensen met bijziendheid. Uit onderzoek is gebleken dat er een duidelijke link is tussen veel en langdurig dichtbij kijken en de groei van het oog. Om de ogen van kinderen in de groei te beschermen is de 20-20-2 regel in het leven geroepen.
Hier staan de getallen van de 20-20-2 regel voor:
* Zorg dat je kind na 20 minuten op een telefoon, laptop, tablet of boek een pauze houdt van minstens 20 seconden door in de verte te kijken.
* Stimuleer je kind om elke dag minstens 2 uur buiten te zijn.
Meer weten? Kijk samen met je kind deze uitzending van Klokhuis over bijziendheid. https://www.youtube.com/watch?v=UT-HEiVFa7E
Richtlijn schermtijd:
Een richtlijn is een advies om kritisch te blijven op het gebruik van beeldschermen. Zeker nu veel kinderen op school naar een digibord kijken en/of werken op verschillende devices is het niet realistisch om te denken dat ze daar buiten geen filmpjes kunnen kijken of met hun vrienden online kunnen gamen ter ontspanning. Zorg daarom voor extra beweging ter compensatie van het stilzitten en naar het scherm staren.
Naast de goede gewoonten voor beeldscherm gebruik is ook de houding waarin je zit een belangrijk aandachtspunt. Wist je dat je met een actieve houding klachten aan rug, nek en schouders kunt voorkomen? Beweegwereld richt zich (naast bewegen) ook op de houding van kinderen in de groei.
Tips voor een juiste werkhouding:
* Werk zoveel mogelijk aan een bureau of eettafel
* Zorg dat je kind met beide voeten plat op de grond kan steunen, dat voorkomt dat je kind gaat hangen en stimuleert je kind om recht op te zitten. Gebruik zo nodig een voetenbankje of Wobbel.
* Zorg dat de rug recht is en tegen de rugleuning aan komt. Past dat niet? Gebruik dan een kussen in de rug.
* Zorg dat je kind het hoofd boven de romp houdt i.p.v. het hoofd voorover te buigen of te laten hangen.
* Leer je kind actief zitten waarbij het met de onderarmen op tafel steunt en laat je kind niet met de hand onder het hoofd zitten want dit vergroot de neiging tot scheef zitten en hangen.
* Na 20 minuten even opstaan en bewegen. Ga lekker dansen, springen of huppelen door de kamer. Dat is niet alleen goed voor de houding maar ook voor de ogen én de concentratie.
Geen plaats aan de eettafel en daarom met de tablet op schoot of de bank?
* Zorg voor een steuntje in de rug en onder de voeten zodat je kind een actieve houding gemakkelijker vol kan houden.
* Leg een kussen onder de tablet, zo creëer je ook een betere kijk-hoek.
Tijd voor een filmpje kijken tussendoor?
* Zet de tablet rechtop. Speciaal voor kinderen zijn er goede en praktische hoezen te koop waarmee je de tablet goed neer kunt zetten en die beschadigingen aan de tablet zo veel mogelijk voorkomen.
* Op de buik: stimuleer je kind om liggend op de buik naar de tablet te kijken. Zo worden de rugspieren versterkt en vermindert de kans op nek/rugklachten a.g.v. een ongunstige houding.
* Op de bank: door het hoofd en de bovenrug op een kussen te leggen en de knieën te buigen creëer je een fijne kijk-hoek voor de tablet en toch een ontspannen houding.
Veel succes en geef vooral zelf ook zoveel mogelijk het goede voorbeeld! Want goed bewegen én een goede houding kun je leren.
N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links die werken met Cost per sale (CPS). Er wordt aan Beweegwereld een kleine vergoeding betaald als de klant een artikel koopt via de link in dit blog.
Alle inhoud (teksten, afbeeldingen, bestanden) op deze website en intellectueel ontwerp van deze website is eigendom van Beweegwereld. Het is niet toegestaan om (delen) van de inhoud te kopiëren of te (her)publiceren in welke vorm dan ook. Het is wel toegestaan om links naar artikelen op deze website te publiceren met bronvermelding.