Wie heeft ze niet in de praktijk? Ik ben gek op pittenzakken en heb ze in alle maten en soorten. Kleine handzame pittenzakken om mee te leren mikken en vangen. Pittenzakken i.c.m. spelletjes op de Beweegschrijfmat en Regenboogmat. En speciale XL pittenzakken voor wat extra gewicht bij onrustige kinderen of om op te warmen om makkelijker te kunnen ontspannen.
Deze pittenzakken zag ik voorbij komen bij collega kinderfysiotherapeut Denise. Zij heeft een eigen praktijk in hartje Dordrecht én een webshop met handige producten voor kinderen en ouders. Waaronder speelmatten en rammelaars voor de allerkleinsten en natuurlijk de pittenzakken.
Deze pittenzakken zijn niet alleen extra mooi om te zien door de vrolijke kleuren en printjes maar hebben ook een fijne vulling, niet hard en niet te zacht waardoor ze gemakkelijk te vangen zijn. Natuurlijk kun je er tientallen gooi- en vangspelletjes mee doen. Maar heb je al eens aan deze 5 toepassingen gedacht?
* Een pittenzakken-parcours om over te lopen. Goed voor de ontwikkeling van het evenwicht maar ook het lichaamsgevoel wordt zo gestimuleerd. Als je er op loopt maken ze een grappig geluid. Ik doe dit spel ook regelmatig bij onrustige kinderen, bijvoorbeeld tussen schrijfopdrachten door.
* Leg een paar pittenzakken op een rij en gebruik ze als scheidslijn om aan te geven hoe ver een bepaalde oefening moet worden uitgevoerd. Dat maakt de oefening interessanter en daagt kinderen uit. Zoals hier te zien bij een voor/achterwaartse sprong waarbij er wordt gesteund op de handen.
* Het oefenen van het kruisen van de middellijn en het evenwicht in de ridderhouding (of schuttershouding) is een stuk leuker als je kunt zien hoeveel pittenzakken je al verzamelt hebt. En natuurlijk ook hoeveel herhalingen er nog komen. Door dit zichtbaar te maken blijven kinderen gemotiveerd.
* Tijdens het oefenen van het rollen vinden veel kinderen het lastig om hun benen gestrekt te houden. Door een pittenzak tussen de voeten te klemmen worden ze meer beweer bewust van hun benen en voeten én het is ook nog eens grappig spel.
* Als kinderen moeite hebben met het symmetrisch bewegen van hun armen en handen waardoor het vangen nog erg lastig is kun je een stapje terug gaan. Laat ze een pittenzak vangen met een Stapelsteen. Hierdoor vergroot je de kans op een succeservaring en leren ze beide handen tegelijk aansturen.
Pittenzakken zijn ideaal omdat ze gebruikt kunnen worden om te oefenen met het vangen met 2 handen en later ook met 1 hand zoals hieronder. Wist je dat zittend vangen vaak makkelijker gaat dan staand?
NB. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop.
Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links die werken met Cost per sale (CPS). Er wordt aan Beweegwereld een kleine vergoeding betaald als de klant een artikel koopt via de link in dit blog.
Alle inhoud (teksten, afbeeldingen, bestanden) op deze website en intellectueel ontwerp van deze website is eigendom van Beweegwereld.
Het is niet toegestaan om (delen) van de inhoud te kopiëren of te (her)publiceren in welke vorm dan ook. Het is wel toegestaan om links naar artikelen op deze website te publiceren met bronvermelding.