Zo tegen het einde van het schooljaar als het lang licht is en de nachten warm waardoor je kind minder goed slaapt... Als de agenda juist overvol is met avondvierdaagse, schoolreisje, sportdag, meester/juffenfeest, voetbalkamp, Cito’s, etc. Is het dus niet vreemd dat veel kinderen een korter lontje hebben en sneller overprikkeld raken.
Voorspelbaarheid is dan extra belangrijk en fijn! Maak een aftelkalender en plan wat meer rustmomenten in. Hoe leuk al die groepsactiviteiten ook zijn, ze geven wel veel prikkels en kinderen hebben ook tijd nodig om die te kunnen verwerken.
Wist je dat het spelen met sensorische materialen kan bijdragen aan het verwerken van prikkels? En wat is er nou fijner dan in de zomer om dit op een manier te kunnen doen waarbij je ook nog wat afkoelt én de motorische ontwikkeling stimuleert!
Wat zijn Orbeez?
Orbeez of waterbeads zijn kleine, stevige balletjes die, wanneer ze in water worden gelegd, veel vocht opnemen en groeien tot zachte, doorschijnende gelballetjes. Ze zijn ideaal om mee te spelen. Let er wel op dat kinderen ze niet per ongeluk voor snoepjes aanzien, dus blijf altijd in de buurt. Leg de waterbeads in een grote schaal en voeg handwarm water met wat zout toe. Laat ze vervolgens minimaal 8 uur in het water weken. De gelballetjes zijn herbruikbaar, dus als ze beginnen te krimpen, kun je ze gewoon weer een paar uur in een schaal water leggen en zullen ze weer groeien. Ik raad aan om ze na een week of 2 dagelijks gebruik weg te gooien.
Het kijken naar de groeiende balletjes is al heel bijzonder, maar dan begint het pas echt! Laat je kinderen met schone handen of voeten spelen in een grote bak met Orbeez. Roer erin, verstop de handen of voeten, gooi ze erin (ze stuiteren erg grappig), laat ze tussen de handen draaien. Het spelen met gelballetjes biedt zoveel zintuiglijke informatie dat de aandacht volledig op het spel gericht wordt. Dit is ideaal voor kinderen die prikkels zoeken en /of concentratieproblemen hebben.
De balletjes hebben vaak ook een rustgevend effect op kinderen die overprikkeld zijn en daardoor sneller boos worden. Ze voelen erg fijn aan op de huid en het is moeilijk om ze los te laten. Sommige kinderen vinden de balletjes in het begin misschien glibberig of koud. Het toevoegen van warm water kan dan prettig zijn, omdat warmte ontspant. Laat je kind rustig wennen en de handen diep onder de waterparels verstoppen, waardoor een soort diepe druk ontstaat die kalmerend werkt. Moedig je kind aan om zichzelf uit te dagen en steeds meer te proberen door gezellig mee te spelen, maar zonder te dwingen.
5 tips om te spelen met Orbeez
* Je kunt de handen samen laten werken door de Orbeez van de ene beker naar de andere te gieten (een goede oefening voor kinderen die soms morsen of knoeien). Neem een handvol Orbeez en probeer ze één voor één uit je hand te laten vallen in de bak door je vingers voorzichtig te openen en te sluiten. Schiet ze door de bak heen door kracht te zetten met een gebogen wijsvinger en duim (alsof je een propje of knikker wegschiet).
* Sorteer de balletjes op kleur door ze met een pincetgreep (tussen duim en wijsvinger) op te pakken en in het bijpassende schaaltje te leggen. Creëer een regenboog van kleuren in een hoog glas of observeer hoe ze van kleur veranderen door hun omgeving. Op een speelse manier kunnen kinderen zo de namen van kleuren leren en het verschil ontdekken tussen "warme" en "koude" tinten.
* Pak een Pop it en vul deze met twee handen tegelijk om de symmetrie van de handen te oefenen. Als dat goed gaat kun je het om de beurt doen en gekruist. De linkerhand stopt dan een gelballetje aan de rechterkant van de Pop it en de rechterhand aan de linkerkant. Dit is een goede oefening voor het kruisen van de middellijn.
* Oefen het hanteren van verschillende gereedschappen om de balletjes op te pakken en te verplaatsen. Bijvoorbeeld deze scheppen die meteen de tweedeling van de hand oefenen wat een voorwaarde is voor het leren knippen.
* Gebruik speciale letters om woorden te maken of cijfers om te oefenen met tellen.
N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links die werken met Cost per sale (CPS). Er wordt aan Beweegwereld een kleine vergoeding betaald als de klant een artikel koopt via de link in dit blog.
Alle inhoud (teksten, afbeeldingen, bestanden) op deze website en intellectueel ontwerp van deze website is eigendom van Beweegwereld. Het is niet toegestaan om (delen) van de inhoud te kopiëren of te (her)publiceren in welke vorm dan ook. Het is wel toegestaan om links naar artikelen op deze website te publiceren met bronvermelding.