Ondersteboven

Ken je kinderen die graag op zijn kop op de bank hangen? Het ziet er misschien ‘vreemd’ uit maar de kans is groot dat het kind dit nodig heeft! Lees hier waarom.

Het vestibulaire systeem

Het ondersteboven gaan stimuleert ons vestibulaire systeem. Het vestibulaire systeem is eigenlijk het evenwichtsorgaan. Het bestaat uit verschillende structuren in het binnenoor en werkt samen met de ogen en de spierspoeltjes in ons lichaam. Dit sensorische systeem is verantwoordelijk voor ons evenwichtsgevoel, ruimtelijke oriëntatie (weten waar ons lichaam zich in de wereld bevindt) en het coördineren van ons evenwicht door middel van beweging.

Elke beweging die we maken, stimuleert ons vestibulaire systeem. Als je een kind ziet dat vestibulair zoekgedrag vertoont kan het heel zinvol zijn om gedurende een dag zintuiglijke activiteiten aan te bieden waarbij ondersteboven wordt gehangen. Die geven hem de stimulatie die hij nodig heeft en dit kan het zintuiglijk zoekende gedrag gedurende de dag verminderen net als de kans op overprikkeling.

Waaraan kun je zien dat een kind extra vestibulaire prikkels zoekt?

* In de meest bizarre houdingen op de bank of stoel zitten

* Moeite hebben met stil zitten

* Houdt van snel bewegen: rennen, springen, draaien

* Continu in beweging zijn

* Onstuimig en vaak ruw spel

* Veel botsen of vallen

 Wat kun je doen?

Je kunt je vast voorstellen dat het dagelijks functioneren flink belemmerd kan worden door dit gedrag van constant in beweging moeten zijn. Maar er zijn activiteiten zijn die een flinke dosis sensorische input kunnen geven die urenlang effect kan hebben. Door deze activiteiten toe te voegen aan het dagelijks leven kom je tegemoet aan hun behoefte.

Daarnaast kan het helpen het zenuwstelsel te reguleren en te organiseren. De unieke ervaring van op zijn kop hangen stimuleert het vestibulaire systeem en de positieve effecten kunnen langdurig zijn. Het kan zelfs kalmerend werken afhankelijk van de huidige staat van zijn of haar regulatie, waardoor het ook nuttig kan zijn wanneer een kind last heeft van (dreigende) zintuiglijke overprikkeling.

 Activiteiten waarbij ondersteboven wordt opgehangen

Er zijn veel verschillende manieren om het hoofd om te draaien in te passen in het normale spel met kinderen. Hier zijn enkele ideeën ter inspiratie:

* Op zijn kop op de bank hangen

* Kinderyoga

 * Hangen aan een klimrek

* Achterover leunen over een grote oefenbal

* Koprol achteruit

* Handstand

 

Ondersteboven zijn is niet het enige dat het vestibulaire systeem stimuleert, hoewel het wel een van de meest effectieve manieren is. Andere activiteiten en spelletjes die je gedurende de dag kunt doen zijn:

* Spelen op de schommels en glijbaan

* Pannenkoek rollen in een deken

* Spelletjes als ‘Op een grote paddenstoel’ of ‘Jan Huigen in de ton’ doen

* Stop en bevries: iedereen danst heel snel op de muziek en als het nummer pauzeert, bevries je, ongeacht in welke gekke houding je je bevond

* Fietsen of skeeleren

* Je kind op een deken door het huis slepen

* Ritmisch stuiteren op een skippybal

* Schommelen op schoot

* Trampoline springen (kan ook op een minitrampoline binnen)

N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links die werken met Cost per sale (CPS). Er wordt aan Beweegwereld een kleine vergoeding betaald als de klant een artikel koopt via de link in dit blog.

 Alle inhoud (teksten, afbeeldingen, bestanden) op deze website en intellectueel ontwerp van deze website is eigendom van Beweegwereld. Het is niet toegestaan om (delen) van de inhoud te kopiëren of te (her)publiceren in welke vorm dan ook. Het is wel toegestaan om links naar artikelen op deze website te publiceren met bronvermelding.