Magna-Tiles

Ben je al bekend met Magna-Tiles? Ik gebruik ze sinds kort in de praktijk en vind ze een enorme aanrader voor alle kinderen!

Magna-Tiles zijn geometrische vormen van kunststof met magnetische randen. Ze hebben een enorme aantrekkingskracht. Niet alleen op elkaar maar vooral ook op kinderen vanaf een jaar of 3. En trouwens ook op volwassenen! Kinderen beginnen meestal met het leggen van de tegels in een plat vlak. Maar al snel merken ze dat ze ook ruimtelijke structuren kunnen maken en leren ze hoe ze hun bouwwerken stevigheid kunnen geven. Daardoor zijn Magna-Tiles niet alleen erg leuk om mee te spelen maar stimuleren ze ook het ruimtelijk inzicht, de creativiteit en de (visueel) motorische vaardigheden van kinderen. En ze oefenen spelenderwijs met de namen van kleuren en vormen. 
Kinderen kunnen uiteraard zelf verschillende creaties ontwerpen maar ik oefen ook regelmatig met het namaken van voorbeelden 1 op 1 in de ruimte. Hierbij wissel ik af tussen zelf een voorbeeld maken of het kind een voorbeeld laten maken dat ik ga namaken waarbij ze goed moeten controleren of het klopt. Ook zijn de vormen erg leuk om te oefenen met spiegelen of voor voelspelletjes (welke vorm voel ik of zoek en voel 2 dezelfde vormen). Wat ook altijd een leuke uitdaging en goede oefening is, is om het bouwwerk zelf zo precies mogelijk na te tekenen. Het omtrekken van een plat figuur is een goede oefening voor het werken met een steunhand en draagt bij aan het (her)kennen van geometrische vormen. Na het omtrekken kan het kind zijn eigen gemaakte bouwtekening ook nog eens gebruiken om zelf een figuur te leggen. Ik heb zelf deze set en daar kun je zelfs een eenvoudige rijdende auto mee maken!

De tegels zijn gemaakt van ABS kunststof. Daardoor zijn ze nagenoeg onbreekbaar en erg gemakkelijk schoon te maken met een vochtige doek (niet onderdompelen in water!). Er zijn verschillende sets te koop die allemaal op elkaar aansluiten.

Heb je zelf nog meer suggesties met Magna-Tiles?  We horen het graag!

N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links die werken met Cost per sale (CPS). Er wordt aan Beweegwereld een kleine vergoeding betaald als de klant een artikel koopt via de link in dit blog.

 Alle inhoud (teksten, afbeeldingen, bestanden) op deze website en intellectueel ontwerp van deze website is eigendom van Beweegwereld. Het is niet toegestaan om (delen) van de inhoud te kopiëren of te (her)publiceren in welke vorm dan ook. Het is wel toegestaan om links naar artikelen op deze website te publiceren met bronvermelding.