Een goede start van het schooljaar

Tips voor een goede start van het nieuwe schooljaar

Sommige kinderen (en volwassenen) zien erg op tegen de start van het nieuwe schooljaar. Na zoveel weken thuis kan het voor sommige gevoelige kinderen best wennen zijn om weer naar school te gaan, van alles te 'moeten' en zonder hun ouders en broers/zussen te zijn. Lees hier wat je kunt doen voor een goede start.

Voorbereiding

* Maak tegen het einde van de vakantie overzichtelijk hoe lang het nog duurt voor de school weer start. Bijvoorbeeld met een aftelkalender. 

* Loop of fiets de laatste week alvast een keer langs school, speel als het mogelijk is vast een keer op het schoolplein. 

* Laat je kind meehelpen bij het zoeken naar de lunchtrommel, beker en schooltas of, als dat nodig is, zelf iets nieuws uitzoeken. Veel kinderen vinden een broodtrommel met vakjes fijner omdat voedsel (en de smaken) gescheiden blijven. Houdt jouw kind niet van kleffe boterhammen? Een mini koeltasje of een koelelement in de trommel kan dan fijn zijn.

* Controleer of de gymschoenen en schoenen nog passen. De meeste kindervoeten groeien hard in de zomervakantie! Koop eventueel nieuwe gymschoenen en maak ze samen met je kind persoonlijk met textielstiften.

* Laat je kind zelf de outfit voor de eerste schooldag uitzoeken en de avond van te voren klaar leggen.

* Probeer de laatste dagen van de vakantie alvast in het ritme te komen door wat eerder naar bed te gaan en je kind (wanneer nodig) in de ochtend wat eerder wakker te laten worden. Een goede nachtrust zorgt voor het beter kunnen omgaan met prikkels. 

* Oefen de ochtendroutine met je kind. Gebruik bijvoorbeeld de superhandige Checkpad voor meer zelfstandigheid en minder gemopper in de ochtend. 


* Laat je kinderen onderling geen wedstrijdje doen wie het snelste klaar is maar laat ze een spel spelen met zichzelf. Hoeveel tijd denkt je kind nodig te hebben? Zet een leuk muziekje aan of een timer waarop je kind kan zien hoeveel tijd er nog is.

De eerste schooldag

* Sommige kinderen krijgen echt geen hap door hun keel die eerste dag. Laat de keuze aan je kind wat het wil eten. Lukt brood niet? Bied dan een alternatief aan. Een toetje, een wentelteefje, smoothie, poffertjes of bijvoorbeeld fruit. Dring niet teveel aan, dat geeft alleen maar extra stress.

* Laat je kind zelf de tas inpakken zodat het echt weet dat alles erin zit. Misschien wil het nog iets meenemen van de vakantie om te laten zien?

* Bewegen helpt om te ontspannen, probeer als het mogelijk is lopend, fietsend of steppend naar school te gaan. 

* Bied activiteiten aan die veel spierkracht vragen als het sjouwen met zware spullen. Voor meer lichamelijke activiteiten gericht op het ontprikkelen lees hier verder.

* Plan de eerste schoolweek niet te vol. Veel kinderen zijn sneller moe en dan zijn andere activiteiten als sporten of verjaardagen (of nog erger: kinderfeestjes!) vaak teveel.

* Gebruik eventueel deze fijne weekplanner zodat je kind kan zien welke dagen het buitenschoolse activiteiten heeft of wie het kind op komt halen op school. 

* Neem de tijd om de dag door te nemen en luister oprecht met je volle aandacht naar je kind. Zelf ook een drukke eerste dag? Kook dan de avond van tevoren zodat je het eten alleen maar op hoeft te warmen. Heeft je kind moeite om zelf te vertellen? Teken dan samen hoe de dag eruit zag of gebruik een Smoeltjesschrift . Lees hier nog veel meer tips: 10 tips om de schooldag na te bespreken

* Na het avondeten is het nog licht. Maak hier gebruik van door nog even naar buiten te gaan of misschien wel in het zwembad in de tuin te spelen. Als je een bad hebt kan het spelen in bad ook helpen bij het verwerken van alle indrukken.

* Kinderen kunnen extra behoefte hebben aan lichamelijk contact deze dagen. Bied hier ruimte voor. Lees voor inspiratie dit blog: de voordelen van stoeien voor bedtijd


Omgaan met verdriet, angst of verlegenheid

Probeer het gevoel van je kind te achterhalen en te erkennen. Vermijd opmerkingen als ‘niet huilen’, ‘het gaat heel leuk worden’, ‘je maakt vanzelf nieuwe vrienden’. Vraag in plaats daarvan wie er thuis voor je kind zorgt als het verdrietig is of hulp nodig heeft. Benoem vervolgens dat op school de leerkracht dit doet.  Vertel je kind dat het normaal is om verdrietig te zijn of weer te moeten wennen. Vraag je kind waarmee het wil spelen als de tranen gestopt zijn. Dat helpt bij het vooruit kijken. Benoem ook samen wat er nog hetzelfde is, dat biedt houvast. Bijvoorbeeld een stoel met je naam erop of die fijne schommel. 

Bij kinderen die na een week nog veel moeiten hebben kan het helpend zijn om de stappen uit te tekenen op kleine memoblaadjes en je kind deze stappen te laten benoemen voor je naar school vertrekt. Bijvoorbeeld: stap 1: opstaan, stap 2: aankleden, stap 3: ontbijten, stap 4: tanden poetsen, stap 5: jas en schoenen aan, stap: 6 lopend/fietsend naar school, stap 7: afscheid nemen met een knuffel of kus, stap 8: spelen op school, stap 9: eten op school, stap 10: spelen op school, stap 11: papa of mama haalt je op, stap 12: thuis spelen. Zo ziet je kind dat er na het afscheid ook weer een hereniging is en is de cirkel rond en het plaatje compleet.

N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links die werken met Cost per sale (CPS). Er wordt aan Beweegwereld een kleine vergoeding betaald als de klant een artikel koopt via de link in dit blog.

 Alle inhoud (teksten, afbeeldingen, bestanden) op deze website en intellectueel ontwerp van deze website is eigendom van Beweegwereld. Het is niet toegestaan om (delen) van de inhoud te kopiëren of te (her)publiceren in welke vorm dan ook. Het is wel toegestaan om links naar artikelen op deze website te publiceren met bronvermelding.