Dunk

Nieuw speelmateriaal voor in je praktijk, gymzaal of thuis

Voor Alprovi heb ik de kans gekregen om Dunk te testen, en ter ere van het driejarig bestaan van Beweegwereld mag ik er ook nog één weggeven! Hier kun je er alles over lezen.


Wat is Dunk? 

Dunk is een katoenen mand met een opening aan de onderkant en een stevige, lichtgewicht ring aan de bovenkant, evenals banden met ophangringen. Dit maakt het mogelijk om op elke gewenste hoogte te oefenen met verschillende vormen van mikken, zonder dat je gebonden bent aan een muur of paal. Het enige wat je nodig hebt zijn schommelhaken en touwen.

Dit opent de deur naar vele uitdagende en nieuwe spelvarianten om de motorische ontwikkeling te stimuleren. Bovendien is Dunk gemakkelijk en compact op te bergen wanneer je hem niet gebruikt. Je kunt hem gewoon hoger ophangen aan je haken of plat opvouwen. Dit is ideaal omdat opbergruimte vaak beperkt is in de praktijk!

Speeltips

* Gebruik Dunk als een basket voor de allerkleinsten, zodat ze eindelijk op hun eigen niveau kunnen meedoen. 

* Laat kinderen oefenen met het gooien van ballen van verschillende formaten en gewichten, met twee handen of één hand.

* Als de oefeningen goed gaan, hang Dunk eenvoudig hoger om ze uitdagend te houden en kinderen succes te laten ervaren.

* Probeer ook eens knuffels of pittenzakken in Dunk te mikken, en zet er een emmer onder om te zien hoe de voorwerpen erin vallen.

* Begin met mikken terwijl Dunk stil hangt en oefen later de timing als hij schommelt.

* Speel een potje ballontennis waarbij de ballon juist NIET in Dunk mag vallen.

* Of maak een parcours waarbij je een ballon moet hooghouden en eindig met het tikken van de ballon in Dunk.

* Hang Dunk wat lager en oefen het gooien met een bal die goed stuitert, zodat de bal precies in Dunk terechtkomt. Dit is een leuke uitdaging voor kinderen (en volwassenen!). Een uitstekende bal om mee te mikken en te stuiteren is de Mooffz trefbal. Hij is licht van gewicht en daardoor gemakkelijk te gooien het doet geen pijn als hij tegen je aankomt.

* Hang Dunk net boven de grond en gebruik hem als een mand om liggend op je rug zachte ballen boven je hoofd te brengen en in Dunk te laten vallen. Een aantrekkelijker variatie van een goede oefening voor o.a. de buikspieren.

* Met Dunk kun je ook oefenen met het gericht koppen met een zachte bal.

* Gebruik een grotere bal om Dunk volledig af te sluiten en hij verandert in een praktische opbergmand. Je kunt deze ook in een parcours gebruiken om kinderen knuffels of pittenzakken te laten vervoeren. Ik heb hem zelfs met sjaaltjes gebruikt om een sfeervol krokodillenmoeras te creëren. De visuele ondersteuning ( 'Nog 3 krokodillen te gaan') motiveert kinderen om hun oefeningen vaker te herhalen.

* Dunk biedt ook veel plezier thuis in de woonkamer, speelkamer of tuin. Vooral jonge kinderen die nog niet bij een echte basket kunnen, zullen er veel plezier aan beleven om toch lekker te kunnen spelen met een bal. 

* Bovendien kan het mikken en stuiteren van een bal rustgevend werken voor kinderen die dreigen overprikkeld te raken. Beweging kan eenvoudig worden ingezet om kinderen te kalmeren. Voor meer tips kun je hier verder lezen.

 

Kortom, ik beschouw Dunk als een waardevolle aanvulling voor je praktijk, gymzaal en thuis, en ik gun jou er ook één! Als je wilt deelnemen aan de winactie, stuur dan een e-mail naar info@beweegwereld.nl met "Dunk" in de titel en vertel ons in de e-mail welke leuke ideeën jij hebt om Dunk te gebruiken. Ook kun je reageren op de posts op Facebook en Instagram. De winnaar wordt 23 september 2023 bekend gemaakt.

N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links die werken met Cost per sale (CPS). Er wordt aan Beweegwereld een kleine vergoeding betaald als de klant een artikel koopt via de link in dit blog.

 Alle inhoud (teksten, afbeeldingen, bestanden) op deze website en intellectueel ontwerp van deze website is eigendom van Beweegwereld. Het is niet toegestaan om (delen) van de inhoud te kopiëren of te (her)publiceren in welke vorm dan ook. Het is wel toegestaan om links naar artikelen op deze website te publiceren met bronvermelding.