Het zal niemand verbazen dat jonge ouders het druk hebben. Een kind krijgen kan een van de meest bijzondere maar ook uitdagende ervaringen van ons leven zijn. Als de stapels was steeds hoger worden en je voortdurend struikelt over het speelgoed van de kinderen lijkt het een eenvoudige oplossing om meer werk gedaan te krijgen door je baby in een kinderstoel, Bumbo, wipstoel of loopstoel te zetten.
Hoewel dit een goed idee lijkt, je baby is immers veilig en heeft het naar zijn zin, veroorzaakt het misschien op de lange termijn meer problemen voor de ontwikkeling van je kind. Natuurlijk kunnen we deze hulpmiddelen zoals de autostoel niet helemaal vermijden, maar we kunnen de tijd die een kind erin doorbrengt wel beperken.
In de afgelopen jaren lijken steeds meer kinderen tekenen van ontwikkelingsachterstand in beweging en gedrag te vertonen. Veel baby's worden gezond en beweeglijk geboren, maar worden uiteindelijk voor lange periodes in beperkte ruimtes geplaatst waardoor ze minder mogelijkheden krijgen om zichzelf te ontwikkelen. Sommige van deze hulpmiddelen zijn bedoeld voor de veiligheid van de baby, zoals een kinderstoel om te eten of een autostoel om veilig vervoerd te kunnen worden. Gebruik deze dan ook alleen functioneel en niet om je kind in te laten spelen of slapen.
Andere hulpmiddelen zijn vooral bedacht voor plezier voor je kind en gemak voor de ouders. Een loopstoeltje of Bumbo-zitje zijn hier voorbeelden van. Het lijkt vaak een geweldige optie voor drukke ouders, maar wanneer de baby rechtop in een gedwongen zithouding wordt geplaatst, rust het volledige gewicht van hun hoofd op hun wervelkolom. De spieren en gewrichten zijn mogelijk nog niet voldoende ontwikkeld om het gewicht van het lichaam tegen de zwaartekracht te ondersteunen. Hierdoor wordt er kunstmatige ondersteuning gecreëerd en worden de normale, bij de leeftijd passende bewegingen juist beperkt.
Maar ook bouncers, schommels en wipstoeltjes dragen bij aan meer tijd in een beperkte ruimte en gaan daardoor ten koste van de vrije bewegingsmomenten die je baby zo hard nodig heeft voor zijn ontwikkeling. Juist het vrij kunnen spelen op de grond zorgt ervoor dat een baby zijn of haar lichaam leert kennen en aansturen. En de soms bijbehorende frustratie is een goede stimulans om door te zetten en een nieuwe vaardigheid als zelfstandig tot zit of stand komen eigen te maken.
Een kind dat nog niet zonder hulp kan zitten, zou zo min mogelijk in een zittende positie moeten worden geplaatst. *
Daarnaast vergroot het veelvuldig gebruik van dit soort hulpmiddelen de kans op:
* Plat hoofd (aan de achter- of zijkant van het hoofd)
* Gezichtsasymmetrie (de zijkanten van het gezicht van de baby kunnen ongelijk lijken als gevolg van een schedelvervorming)
* Verminderde beweging, kracht en coördinatie
* Gebrek aan aandacht en focus
* Vertragingen in visueel-motorische vaardigheden en oog-handcoördinatie
* Gewichtstoename of Obesitas
Maar baby's op hun buik leggen is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn baby's die absoluut een hekel hebben aan buikspeeltijd en snel huilen. Als jouw baby buikspeeltijd nog niet prettig vindt, geef dan niet op. Er zijn zoveel voordelen van spelen op de buik die van invloed kunnen zijn op hun toekomstige totale ontwikkeling dat het altijd de moeite waard is! Begin met na elke verschoning een paar minuten op de buik spelen en bouw dit rustig op. Maak eventueel gebruik van een opgerolde handdoek, jouw eigen been of een speciaal buikspeelkussen. Wil je meer meer tips? Lees dan hier verder.
* Bij uitzondering wordt er soms juist wel een vloerstoel geadviseerd door gespecialiseerde kinderfysiotherapeuten/kinderoefentherapeuten/kinderkinesitherapeuten. Schaf niet zonder overleg zelf een vloerstoeltje aan.
N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links die werken met Cost per sale (CPS). Er wordt aan Beweegwereld een kleine vergoeding betaald als de klant een artikel koopt via de link in dit blog.
Alle inhoud (teksten, afbeeldingen, bestanden) op deze website en intellectueel ontwerp van deze website is eigendom van Beweegwereld. Het is niet toegestaan om (delen) van de inhoud te kopiëren of te (her)publiceren in welke vorm dan ook. Het is wel toegestaan om links naar artikelen op deze website te publiceren met bronvermelding.