5 tips om kinderen te ondersteunen bij bewegingsangst

Veel kinderen zijn van nature gek op bewegen. Ze rennen, schommelen, dansen en springen dat het een lieve lust is. Maar er zijn ook kinderen die liever kijken dan bewegen. Kinderen die genieten van het plezier van anderen. Dit is uiteraard geen probleem. Maar als het kind eigenlijk wel wil maar niet durft, niet weet hoe het mee kan doen en/of weinig variatie in zijn spel laat zien dan is het belangrijk om hier iets mee te doen. Lees hier 5 tips om kinderen te ondersteunen bij bewegingsangst.

Sommige kinderen hebben moeite met de drukte op het schoolplein. Probeer dan eens op een rustig moment na schooltijd op het plein samen met je kind te spelen. Dan is het veel overzichtelijker en kan je kind de toestellen op zijn gemak uitproberen.  

Geef je kind de leiding, stimuleer wel maar push niet. Laat je kind een parcours voor jou of zijn broertjes/zusjes/vriendjes maken (binnen of buiten) met kussens, krukjes, balken, hoepels etc. Laat je kind de meester of juf zijn en alles uitleggen en voordoen. Dit versterkt het gevoel van je kind dat het belangrijk is en ergens goed in is. Vaak komen er dan vanzelf meer variaties als je om de beurt iets aan het parcours mag toevoegen of veranderen. 

Juist als je kind iets spannend vindt is het belangrijk om wel te oefenen. Bij een binnenspeeltuin is het vaak rustiger vroeg in de ochtend. Dan kan je kind eerst eens kijken wat er allemaal is en kun je daarna samen op ontdekking. Klim samen omhoog en laat je kind de route bepalen over het parcours. Door deze een aantal keer achter elkaar te herhalen wordt je kind niet alleen vaardiger maar groeit ook het zelfvertrouwen.

Weigert je kind om te leren fietsen maar heb je het idee dat hij het wel zou moeten kunnen? Sommige kinderen zeggen dat ze fietsen “stom” vinden of dat ze liever naar school lopen. Dit kan een manier zijn om te verbergen dat ze het spannend vinden.  Verdeel de vaardigheid dan in behapbare delen en oefen de delen apart zodat het overzichtelijk blijft én je kind succeservaringen op doet. Bij het fietsen kunnen dit bijvoorbeeld de onderdelen zijn: rechtdoor fietsen met een hand in de rug, zelfstandig rechtdoor fietsen, samen een bocht maken, zelfstandig een bocht maken, zelf opstappen, zelf remmen en een rondje fietsen. Vergeet niet om het behaalde succes te vieren! Kinderen die oefenen met de Beweegwereld app kunnen hun fietsdiploma verdienen maar wat is er nou leuker dan eindelijk op de fiets een tochtje te kunnen maken en onderweg een ijsje te kopen?

Door je kind zelf mee te laten denken wat het wil leren en in welke stappen dit kan is hij meer gemotiveerd en betrokken bij het leerproces. Benoem dat je als ouder ook niet op 1 dag hebt leren auto rijden of zwemmen bijvoorbeeld. Maak concrete afspraken en teken ze samen uit. Gebruik stickers om de oefenpogingen zichtbaar te maken en naar een doel toe te werken. 


N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links die werken met Cost per sale (CPS). Er wordt aan Beweegwereld een kleine vergoeding betaald als de klant een artikel koopt via de link in dit blog.

 Alle inhoud (teksten, afbeeldingen, bestanden) op deze website en intellectueel ontwerp van deze website is eigendom van Beweegwereld. Het is niet toegestaan om (delen) van de inhoud te kopiëren of te (her)publiceren in welke vorm dan ook. Het is wel toegestaan om links naar artikelen op deze website te publiceren met bronvermelding.