5 speel ideeën met Creall Speelzand


 Voor Educadora-webshop mocht ik het nieuwe Creall Speelzand uitproberen. Heerlijk speelzand voor binnen en verkrijgbaar in 5 heldere kleuren. Ik koos voor de lente kleur geel. Het zand is fluweelzacht en voelt heel aangenaam aan. En wat ik als ouder en therapeut ook wel zo fijn vind, het is gemakkelijk op te ruimen en droogt niet uit! Ik heb het zand in een grote bak met deksel gedaan zodat er genoeg ruimte is om mee te spelen in de bak zelf én het gemakkelijk opgeborgen kan worden.

Ik merk dat kinderen in de praktijk helemaal rustig worden van roeren in de bak met zand en het kneden met beide handen. Het samenwerken van de handen wordt zo geoefend wat belangrijk is bij vaardigheden als zelf aankleden. Het zand beweegt soepel en soms bijna magisch door je handen heen waardoor het ontprikkelend werkt. Hierdoor is het zand ook een goed alternatief om na het avondeten aan te bieden en de schermpjes uit te laten. Zo help je kinderen spelenderwijs om de dag af te bouwen.

Het zand is geschikt om mee te bouwen en stimuleert o.a. de spierkracht en coördinatie van de handen en vingers. Maar het is dus wel zand en echt anders dan klei van bijvoorbeeld MadMattr. Hierdoor is het makkelijker te bewerken en veranderen. Met bekers en eierdopjes kun je er eenvoudig torens en muren mee maken om je eigen stad te bouwen en het ruimtelijk inzicht te oefenen. Voor een echt zandkasteel is deze set een aanrader!

Combineer het zand bijvoorbeeld ook eens met dieren die je al in een huis hebt en maak een thematische sensorische bak. Kinderen ontwikkelen zo hun fantasie terwijl ze spelen en leren met verschillende zintuigen. Maak bijvoorbeeld een vulkaan landschap met dino’s. De poten van de dieren geven bovendien een heel grappig effect in het zand.

Met speciale stempelrollers kunnen kinderen hun oog-handcoördinatie oefenen terwijl ze rustig over het zand rollen. De creativiteit wordt ook nog eens gestimuleerd als je kind helemaal zelf een sprookjesachtige onderwaterwereld of bijzonder bos ontwerpt.  

Het plat slaan of duwen van het zand voordat je er een vormpje in drukt stimuleert de steunfunctie van de handen die essentieel is bij het leren schrijven. Als het zand lekker plat gemaakt is kun je met een stokje of achterkant van een potlood ook in het zand tekenen of letters oefenen.

Heb je zelf nog meer speelsuggesties? We lezen ze graag!

N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links die werken met Cost per sale (CPS). Er wordt aan Beweegwereld een kleine vergoeding betaald als de klant een artikel koopt via de link in dit blog.

 Alle inhoud (teksten, afbeeldingen, bestanden) op deze website en intellectueel ontwerp van deze website is eigendom van Beweegwereld. Het is niet toegestaan om (delen) van de inhoud te kopiëren of te (her)publiceren in welke vorm dan ook. Het is wel toegestaan om links naar artikelen op deze website te publiceren met bronvermelding.