10 variaties met de Toren van Pisa

Blijf nog even in de vakantiesfeer met de dit blog vol ideeën om de motorische ontwikkeling te stimuleren met het spel De Toren van Pisa


De toren van Pisa is als je het gewoon speelt waarvoor het bedoeld is al een super spannend spel! De toren staat scheef én wiebelt. Gooi met de dobbelsteen en kijk goed naar de kleur. Lukt het jou om een poppetje op de goede kleur verdieping te plaatsen?

Oefen de pincetgreep tussen duim- en wijsvinger bij elk poppetje dat je er op zet. 

Oefen de pincetgreep tussen duim- en wijsvinger met 2 precies handen tegelijk. Is dit nog iets te moeilijk? Haal dan de onderkant van de toren er af zodat hij stil en recht komt te staan. 

Pak met de linkerhand een poppetje en plaats het aan de rechterkant van de toren. Daarna met de rechterhand een poppetje pakken en aan de linkerkant van de toren plaatsen. Hiermee oefen je het kruisen van de middellijn. 

Speel het spel terwijl je zelf op een wiebelende ondergrond staat zoals een paar sponzen of wiebelkussen. Zet de poppetjes op de grond en de Toren op een kruk voor je. Door elke keer te bukken als je een poppetje opraapt train je o.a. de spierkracht van je beenspieren.

Speel het spel liggend op je buik (eventueel met een kussen onder je buik). Houd beide armen in de lucht als je gooit met de dobbelsteen én als je een poppetje plaats. Zo versterk je de rugspieren op een leuke manier én is het spelletje extra uitdagend. 

Of speel het spel terwijl je op 1 been staat. Wissel na elk poppetje van been of blijf als het lukt 3 poppetjes lang op hetzelfde been staan. Zo oefen je het evenwicht.

Zet de poppetjes op een krukje aan de ene kant van de kamer en de Toren op de eettafel. Pak een poppetje en breng deze al hinkelend naar de Toren. 

Oefen het onafhankelijk van elkaar gebruiken van de vingers. Spreek af met welke vingers je de poppetjes op pakt bij welke kleur. Bijvoorbeeld; blauw; duim en wijsvinger, wit; duim en middelvinger, groen; duim en ringvinger, rood; duim en pink.

Pak met 1 hand, 5 poppetjes op en zet ze 1 voor 1 op de Toren neer zonder je andere hand, de tafel of je buik te gebruiken. 

Verstop de poppetjes in je kamer en laat iemand anders ze zoeken terwijl jij aanwijzingen geeft. Bijvoorbeeld; stap naar voren, stap naar links, doe je hand omhoog etc. 

Heb je nog meer leuke variaties? Ik hoor ze graag: info@beweegwereld.nl 

N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar nuttige  artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links. Dat betekent dat als iemand besluit om een artikel te kopen via deze link Beweegwereld daar een heel klein percentage van krijgt. 

Heeft u interesse in een op maat geschreven artikel over een onderwerp (gerelateerd aan bijvoorbeeld: gezond bewegen, zwangerschap, bevalling, baby’s, kinderen, motorische en sensorische ontwikkeling) neem dan vrijblijvend contact op via; info@beweegwereld.nl 

Delen van dit artikel is toegestaan, kopiëren/knippen/plakken zonder uitdrukkelijke toestemming van Beweegwereld is niet toegestaan.