Of je kind nou onderprikkeld en de reis veel te lang vindt duren of juist overprikkeld door alle nieuwe dingen en daardoor onrustig is en/of overal tegenop ziet. In de dit blog staan reistips voor alle prikkelgevoelige kinderen!
Als het vaste ritme van school wegvalt kan dit als ouder heel fijn zijn, minder gehaast in de ochtend en lekker leven bij de dag. Maar voor sommige kinderen valt daarmee ook hun voorspelbaarheid weg waardoor ze niet weten wat er gaat komen en juist prikkelbaar kunnen zijn. Het reageren op voorspelbare prikkels gaat gemakkelijker dan het verwerken van onverwachte prikkels. Voorspelbaarheid kan er dan ook voor zorgen dat de dingen die je niet kunt plannen toch soepeler verlopen.
1. Een goede voorbereiding is het halve werk. Laat je kind een paar dagen van te voren de bestemming en accommodatie vast zien. Bijvoorbeeld middels een folder of website.
2. Laat je kind meehelpen met de spullen klaarleggen en inpakken en neem het vertrouwde nachtlampje ook mee. Door het daadwerkelijk in de handen te hebben gehad wordt het brein voorbereid op wat er komt en is er minder paniek over welke spullen er meegaan. Gebruik bijvoorbeeld deze gratis inpaklijst. Vul in en laat kinderen zelf meedenken, tellen en afstrepen. Inpaklijst blog.pdf
3. Plak genummerde Post it briefjes op het raam in de auto en laat je kind er elk uur 1 afhalen. Zo ziet het kind dat de bestemming steeds dichterbij komt. Ga onderweg bij een tussenstop steeds intensief bewegen, neem een bal mee of zoek een speeltuin op. Hierdoor kunnen kinderen (en jijzelf ;-)) weer beter tegen het stilzitten in de auto.
4. Zorg voor afwisselend speelgoed in de auto, trein, boot of het vliegtuig. Filmpjes kijken op een scherm is erg leuk maar geeft veel prikkels. Wissel af met autobingo, knutselen met Wikki Stix of zuignappoppetjes op het raam of speel met magnetisch speelgoed als Tangram. Een kleine tekentafel met papier, uitwisbaar boek of tekentablet kan ook erg fijn zijn. En wist je dat drinken door een rietje vaak een kalmerende werking heeft?
5. Laat je kind op de plaats van bestemming zelf de koffer of tas weer uitpakken en de knuffel in het bed leggen. Hoe graag je als ouder ook alles netjes wil hebben of het voor ze wil doen…. Juist het zelf laten doen geeft je kind rust omdat het gezien heeft dat alles er weer is en geeft ze de gelegenheid om vast te wennen aan de nieuwe slaapplek. Dat kan zorgen dat het slapen gemakkelijker gaat.
6. Neem de tijd om samen met je kind de omgeving te verkennen. Bekijk bijvoorbeeld alle kamers van het vakantiehuis of loop een rondje over de camping. Laat je kind voor het avondritueel nog even schommelen, dat helpt om alle indrukken te verwerken.
7. Maak duidelijke afspraken over waar er gespeeld mag worden en maak die liefst zo concreet mogelijk. Onderprikkelde kinderen gaan soms graag op avontuur en vergeten dan snel een gemaakte afspraak. Gebruik eventueel stoepkrijt om iets te markeren. Laat je kind elke ochtend de afspraken benoemen. Vergeet je kind steeds de tijd? Geef een kookwekker mee en oefen het terugkomen als de wekker gaat.
8. Ken je dat? Altijd vriendjes op de camping die bij deur staan? Of als het eindelijk rustig speelt zo’n treintje die de kinderen op komt halen voor de mini disco? Hierdoor nemen sommige kinderen nooit rust waardoor ze ’s avonds tegen bedtijd nog hyper zijn of een kort lontje krijgen. Plan dan 2 vaste rustmomenten per dag bijvoorbeeld na de koffie en na de lunch. Laat ze dan binnen of in de buurt van jullie accommodatie zelfstandig spelen waardoor ze alle opgedane prikkels weer kunnen verwerken. Neem hiervoor tekenspullen, wat te bouwen als Magnatiles of Orbeez mee. Of lees eens extra lang voor in een hangmat.
9. Vraagt je kind de hele dag om lekkers omdat de eettijden wat anders zijn dan normaal of omdat het andere kinderen ziet eten of drinken? Maak een speciaal snackmandje! Stop hier het aantal snacks voor de hele dag in en een kaartje wat het kind in kan leveren bij jou voor een ijsje. Zo is het zichtbaar wat er wel beschikbaar is, hoef je als ouder niet steeds ‘nee’ te zeggen en leert het kind ‘op is op’. Download hier de ijskaartjes, laat je kind ze inkleuren en maak er de hele zomer gebruik van! IJskaartjes.pdf
10. Wordt je kind voor dag en dauw wakker omdat het al vroeg licht wordt door gebrek aan rolluiken of een verduisterend gordijn? Te weinig slaapt zorgt voor meer overprikkeling! Neem vuilniszakken en schilderstape mee om ramen in de avond en nacht af te kunnen plakken, gebruik een speciaal vakantie verduisteringsgordijn met zuignappen of geef je kind zo’n heerlijk zacht slaapmasker.
Ik wens jullie een heerlijke reis vol mooie herinneringen!
N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links die werken met Cost per sale (CPS). Er wordt aan Beweegwereld een kleine vergoeding betaald als de klant een artikel koopt via de link in dit blog.
Alle inhoud (teksten, afbeeldingen, bestanden) op deze website en intellectueel ontwerp van deze website is eigendom van Beweegwereld. Het is niet toegestaan om (delen) van de inhoud te kopiëren of te (her)publiceren in welke vorm dan ook. Het is wel toegestaan om links naar artikelen op deze website te publiceren met bronvermelding.