10 tips voor buikspeeltijd

Buiktijd is veel meer dan alleen een oefening; het is een waardevolle kans voor je baby om de wereld te verkennen, spieren te versterken en de basis te leggen voor latere ontwikkelingsmijlpalen. 

Met deze tips kun je de tijd op de buik stimuleren en een positieve impact hebben op de groei en ontwikkeling van je baby. 

Onthoud dat elk kind uniek is, dus pas de buikspeeltijd aan om aan de behoeften en voorkeuren van je baby te voldoen.

Vaak is ons eerste instinct om een huilende baby bij buikspeeltijd op te pakken en misschien zelfs in een wipstoeltje te zetten. 

Hoewel spelen op de buik veel inspanning vergt van zowel de ouder als de baby, is het echt de moeite waard! 

De baby moet tegen de zwaartekracht in werken om de kracht van de nek- en rugspieren te verbeteren.

Alle motorische vaardigheden die je kind gaat leren zoals rollen, kruipen en uiteindelijk lopen beginnen met spelen op de buik. 

Deze belangrijke vaardigheden vormen de basis voor de verdere motorische, cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling. 


10 waardevolle tips om buiktijd bij baby's te stimuleren

1.    Begin vroeg: buikspeeltijd kan al worden gestart vanaf de eerste weken na de geboorte. Begin met korte sessies van 1 tot 2 minuten en bouw geleidelijk op naar langere periodes. Let op de signalen van je baby. Als je baby gefrustreerd lijkt stop dan en probeer het op een ander moment opnieuw.

2.    Maak het aangenaam: leg een zachte deken of een speelkleed op de vloer en leg je baby erop met zijn buik naar beneden. Plaats kleurrijk speelgoed of interessante objecten binnen handbereik om de aandacht te trekken.

3.    Samen doen: ga op ooghoogte van je baby liggen of zitten en moedig interactie aan. Praat, lach en zing terwijl je met je baby speelt. 

4.    Gebruik een spiegel: plaats een kindvriendelijke spiegel in de buurt tijdens buikspeeltijd. Baby's zijn vaak gefascineerd door hun eigen spiegelbeeld en dit kan hen motiveren om langer op hun buik te blijven liggen. Ook kun je deze grappige spinners op de spiegel plakken. Baby's houden van draaiende objecten.

5.    Variatie in locatie: spelen op de buik hoeft niet altijd op de vloer te gebeuren. Je kunt je baby ook op je buik leggen terwijl je zelf ontspannen op de bank ligt. Dit geeft je baby een ander perspectief en zorgt voor meer variatie. Of draag je baby terwijl hij op zijn buik ligt door de kamer.

6.    Vermijd te snel na het eten: wacht ongeveer 30 minuten na het voeden voordat je buikspeeltijd introduceert om ongemak of reflux te voorkomen.

7.    Gebruik hulpmiddelen: gebruik een speciaal kussen of een opgerolde handdoek om je baby te ondersteunen tijdens buikspeeltijd. Dit kan helpen om het gewicht gelijkmatig te verdelen en het comfort te vergroten.

8.    Wees geduldig: sommige baby's kunnen in het begin weerstand bieden aan tijd op hun buik. Geef niet op! Begin met korte sessies en verleng deze langzaam naarmate je baby eraan gewend raakt.

9.    Betrek andere familieleden: laat broers, zussen of andere familieleden deelnemen aan de buikspeeltijdsessies. Dit kan de interactie vergroten en het voor je baby leuker maken.

10.  Maak het deel van de routine: integreer buikspeeltijd in de dagelijkse routine, bijvoorbeeld na een luierwissel of na het ontwaken uit een dutje. Probeer dagelijks meerdere sessies te plannen. Zo verdeel je de totale buikspeeltijd gedurende de dag om het haalbaar te maken.


N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links die werken met Cost per sale (CPS). Er wordt aan Beweegwereld een kleine vergoeding betaald als de klant een artikel koopt via de link in dit blog.

 Alle inhoud (teksten, afbeeldingen, bestanden) op deze website en intellectueel ontwerp van deze website is eigendom van Beweegwereld. Het is niet toegestaan om (delen) van de inhoud te kopiëren of te (her)publiceren in welke vorm dan ook. Het is wel toegestaan om links naar artikelen op deze website te publiceren met bronvermelding.