Het bespreken van de schooldag van je kind kan soms een uitdaging zijn, vooral als het antwoord op de vraag "Hoe was het op school?" vaak "goed" of "gewoon" is. Waar het ene kind de oren van je hoofd kletst, al voor je goed en wel thuis bent, zijn andere kinderen meer gesloten of serieus al veel vergeten van de lange schooldag.
Lees hier 10 tips die je kunnen helpen om het gesprek op gang te brengen met je kind over zijn of haar schoolervaringen. Het vertellen over de dag kan bijdragen aan het leegmaken van het hoofd waardoor je kind beter kan ontspannen, minder snel overprikkeld raakt en beter slaapt.
1. Kies het juiste moment
Sommige kinderen hebben tijd nodig om zich na schooltijd te kunnen ontspannen voordat ze willen kletsen. Vuur dan ook geen reeks vragen op ze af bij thuiskomst. Kies een moment waarop ze zich op hun gemak voelen, bijvoorbeeld tijdens het koken, tijdens het avondeten of voor het slapen gaan.
2. Stel gerichte en open vragen
In plaats van te vragen "Hoe was het op school?", probeer specifieke vragen zoals: "Waar moest je om lachen?” of “Waarmee heeft iemand je geholpen?” Deze vragen nodigen uit tot meer gedetailleerde antwoorden en kunnen niet beantwoord worden met “goed”. Open vragen geven je kind de ruimte om zelf te bepalen hoe uitgebreid ze willen antwoorden.
3. Speel de schooldag na
Als je kind het lastig vindt om zijn of haar dag te verwoorden, kun je een rollenspel doen. Pak er poppetjes van Playmobil of Lego bij en laat je kind vertellen hoe het ging zonder dat je als ouder het onderbreekt. Dit kan helpen om belangrijke momenten van de dag los te maken.
4. Maak er een routine van
Door dagelijks even stil te staan bij de schooldag creëer je een routine die vertrouwen opbouwt. Kinderen voelen zich op die manier veiliger om ook lastige dingen te delen.
5. Luister actief
Als je kind begint te praten, luister dan met volle aandacht (zonder telefoon) en onderbreek je kind niet. Dit geeft je kind het gevoel dat wat hij/zij zegt belangrijk is. Oogcontact houden, hummen en knikken helpen hierbij.
6. Deel iets over je eigen dag
Een goede manier om een gesprek op gang te brengen is door zelf iets te delen: "Op mijn werk gebeurde er vandaag iets grappigs..." of "Ik vond dit vandaag moeilijk..." Dit kan je kind aanmoedigen om hetzelfde te doen.
7. Gebruik creatieve hulpmiddelen
Als praten moeilijk is, kun je creatieve manieren proberen zoals samen tekenen. Laat je kind benoemen wat er op het papier moet komen of zelf de dingen tekenen. Stel vragen over wat het kind tekent en schrijf er eventueel iets bij. Lijkt je kind ergens mee te zitten dan kan dit boek een goed hulpmiddel zijn. Je kunt ook afbeeldingen zoeken of maken van dagelijkse activiteiten op school en je kind die laten neerleggen in de juiste volgorde of sorteren op groen/leuk en rood/minder leuk. Tijdens het sorteren komt je kind waarschijnlijk zelf al met wat meer uitleg.
8. Praat over emoties
Help je kind om over emoties te praten door te vragen hoe hij/zij zich voelde tijdens verschillende momenten van de dag: "Voelde je je trots toen je die som goed had?" of "Was je teleurgesteld toen het regende tijdens de pauze?" Leer je over verschillende emoties, bijvoorbeeld met deze fijne emotiekaartjes of het Emotieklets-boek.
9. Speel het ‘drie dingen’ spel
Vraag je kind om drie dingen te noemen die het vandaag leuk vond en drie dingen die het minder leuk vond. Dit kan helpen om balans te vinden tussen de positieve en negatieve aspecten van een dag. Sommige kinderen hebben de neiging om de nadruk te leggen op wat er niet fijn was. Zorg dat hier eerst ruimte voor is en erken de gevoelens van je kind zonder met oplossingen te komen of het tegendeel te willen bewijzen. Daarna kan het pas verder met de leuke dingen. Lijkt het kind bij de negatieve dingen te blijven hangen? Spreek een speciaal mopperkwartier af en laat je kind de timer zetten.
10. Vermijd druk opleggen
Sommige kinderen voelen zich onder druk gezet als ze direct moeten praten. Laat het gesprek natuurlijk ontstaan, bijvoorbeeld tijdens een autorit of terwijl jullie iets anders doen, zoals samen koken, wandelen of een spelletje doen.
Het bespreken van de schooldag met je kind hoeft geen ongemakkelijke of eentonige routine te zijn. Door de juiste vragen te stellen, aandachtig te luisteren, en geduld te hebben, creëer je een veilige ruimte waarin je kind zich open voelt om ervaringen te delen. Elk kind is anders, dus experimenteer met verschillende benaderingen om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw kind.
N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links die werken met Cost per sale (CPS). Er wordt aan Beweegwereld een kleine vergoeding betaald als de klant een artikel koopt via de link in dit blog.
Alle inhoud (teksten, afbeeldingen, bestanden) op deze website en intellectueel ontwerp van deze website is eigendom van Beweegwereld. Het is niet toegestaan om (delen) van de inhoud te kopiëren of te (her)publiceren in welke vorm dan ook. Het is wel toegestaan om links naar artikelen op deze website te publiceren met bronvermelding.