Wat is grove motoriek
Grove motoriek verwijst naar de vaardigheden die betrokken zijn bij de grote spiergroepen van het lichaam en de coördinatie van bewegingen. Het ontwikkelen van goede grove motoriek is van cruciaal belang voor kinderen, aangezien het de basis legt voor vele andere aspecten van hun ontwikkeling. In dit artikel kun je lezen waarom de grove motoriek belangrijk is, hoe het zich ontwikkelt en hoe ouders en opvoeders kunnen bijdragen aan de grove motorische ontwikkeling van kinderen.
Waarom is grove motoriek belangrijk
Grove motoriek is essentieel voor dagelijkse activiteiten, zoals lopen, rennen, springen, klimmen en fietsen. Het ontwikkelen van sterke grove motorische vaardigheden stelt kinderen in staat om actief deel te nemen aan fysieke spelletjes, sporten en buitenspelen. Daarnaast speelt de grove motoriek een onmisbare rol bij de ontwikkeling van evenwicht, coördinatie en lichaamsbewustzijn. Het helpt kinderen om controle te krijgen over hun lichaam en bewegingen, wat op zijn beurt bijdraagt aan hun zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde.
Hoe ontwikkelt de grove motoriek zich
De ontwikkeling van grove motoriek begint al direct na de geboorte en gaat door tot in de volwassenheid. In de eerste twee jaar van het leven leren baby's hun hoofd op te tillen, te rollen, te zitten, te kruipen en uiteindelijk te lopen. Naarmate ze groeien, verfijnen ze hun motorische vaardigheden en kunnen ze complexere bewegingen uitvoeren, zoals rennen, springen, hinkelen en balanceren. Tijdens de schooljaren worden grove motorische vaardigheden verder ontwikkeld door middel van spel, sport en de gymlessen op school.
Wat kun je thuis doen om de ontwikkeling van de grove motoriek te stimuleren
Bied voldoende ruimte en gelegenheid voor beweging. Zorg voor een veilige omgeving waarin kinderen vrij kunnen bewegen en actief kunnen spelen.
Dit begint al direct vanaf de geboorte door wippers en loopstoeltjes te vermijden, autostoeltjes alleen te gebruiken in een auto en dagelijks meerdere keren op de grond te spelen.
Stimuleer buitenspelen. Buitenactiviteiten zoals rennen, fietsen en klimmen dragen bij aan de ontwikkeling van grove motoriek en bieden kinderen de kans om hun lichaam op natuurlijke wijze te verkennen en uit te dagen. Laat kinderen elke dag minstens 1 uur buitenspelen.
Bied speelgoed en spelletjes aan die de grove motoriek stimuleren en doe gezellig mee! Gebruik de onderstaande tips.
Tips met materialen die je waarschijnlijk al in huis hebt
* Parcours maken met krukjes en kussens, half opgeblazen luchtbed en op verschillende manieren over het parcours heen lopen. Op de voeten, op de tenen, achteruit, zijwaarts etc.
* Hinkelbaan met stoepkrijt of schilderstape of Stabilo Woody’s op een gladde vloer
* Springen over een denkbeeldige sloot van (bad)mat naar (bad)mat
* Op een skippybal zitten, springen of liggen op de buik met de handen op de grond
* Op de tenen lopen over een streep op de vloer of een lang springtouw of erover heen springen
* Speel ‘stoelendans’ of ‘de vloer is lava’
* Op 1 been staan en tellen of het alfabet opzeggen
* Lopen met een bal op een lepel
* Op of over een krukje springen
* Steppen met 1 voet op een handdoek
Zoek je nog cadeau tips om de grove motoriek te stimuleren lees dan hier verder. https://www.beweegwereld.nl/blog/10-cadeautjes-voor-de-grove-motoriek
En met de Beweegschrijfmat, Cijfermat en Regenboogmat kun je de grove motoriek combineren met o.a. leren schrijven en mikken!
N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links die werken met Cost per sale (CPS). Er wordt aan Beweegwereld een kleine vergoeding betaald als de klant een artikel koopt via de link in dit blog.
Alle inhoud (teksten, afbeeldingen, bestanden) op deze website en intellectueel ontwerp van deze website is eigendom van Beweegwereld. Het is niet toegestaan om (delen) van de inhoud te kopiëren of te (her)publiceren in welke vorm dan ook. Het is wel toegestaan om links naar artikelen op deze website te publiceren met bronvermelding.