10 spelideeën met de stapelstenen

Al een tijdje stonden ze op mijn verlanglijstje. Stapelstein. Uiteindelijk heb ik ze gekocht en toen ze goed bevielen heb ik er zelfs nog een set bij gekocht. Want wat zijn ze bijzonder en fijn! Stapelstein produceert klimaatneutraal en houdt rekening met het milieu. De ronde stenen zijn lichtgewicht en gemaakt van gerecycled, veilig polypropeen. Hierdoor zijn ze ‘hufterproof’ en doet het geen pijn als ze omvallen en maken ze nauwelijks lawaai. De kinderen in de praktijk pakken ze automatisch als ze heel even mogen wachten en bedenken zelf manieren om er mee te spelen. Doordat de stenen een beetje bol zijn aan de ene kant en hol aan de andere kant kun je er op heel veel manieren mee spelen. Ondertussen oefen je belangrijk vaardigheden als het ruimtelijk inzicht, evenwicht, spierkracht, werkgeheugen, ooghandcoördinatie etc. In dit blog deel ik 10 spelideeën ter inspiratie.

* Stapel een aantal stenen op elkaar en probeer bokje te springen.

* Leg een kleine houten bal in een steen en laat de bal door de steen heen cirkelen. Draai een paar rondjes linksom en dan rechtsom.

* Maak een weggetje en stap van steen naar steen en breng zo knuffels naar de overkant. Ook leuk: leg ze met de holle kant  naar boven en vul de stenen met zand, rijst, bonen, Orbeez etc. en maak zo je eigen blote voetenpad!

* Oefen het werkgeheugen door verschillende kleuren door elkaar te leggen en geef elkaar een kleurencode; rood-geel-blauw-groen-oranje die je precies moet volgen over de stenen.

* Maak een toren met de bolle kant op de grond. Hierdoor wiebelt de toren een beetje en kun je hem proberen om te rollen met een bal. Maak 2 gelijke torens en gebruik ze als pionnen voor een voetbaldoel.

* Oefen het mikken door een knuffel in een holle steen te gooien.

* Verspreid de stenen door de kamer en spring er over heen.

* Leg ze met de holle kant naar boven en gebruik ze om voorwerpen als knuffels of de regenboog vrienden van Grimm in te sorteren.

* Maak geometrische vormen als een driehoek, cirkel of vierkant. Of download hier de GRATIS Stapelstein voorbeelden.pdf en bouw ze precies na. Een goede oefening voor de concentratie en het leren werken in verschillende richtingen.

* Oefen je evenwicht door zo lang mogelijk op 1 been te blijven staan op een steen of zet 1 voet op de steen en probeer met je andere voet een aangerolde zachte voetbal weg te schieten.

* Maak een klein krukje om op te zitten en oefen zo het strekken van de rug en/of het vangen van een bal.

En wist je dat de stapelstenen blijven drijven en ze daarom ook erg leuk zijn om buiten mee te spelen in het (zwem)bad, de zandbak, aan zee of in de sneeuw? Ook is er een bijpassende lichtgewicht tol bij te koop waardoor je nog meer spelvariaties kunt uitvoeren. Heb jij deze Stapelstenen ook in je praktijk en wat doe je er mee? We horen het graag! info@beweegwereld.nl 


N.B. Deze blogpost is niet gesponsord maar geschreven uit enthousiasme en ter inspiratie. Soms staan er links in naar handige artikelen die te koop zijn bij een webshop. Dit kunnen gewone links zijn maar ook zogenaamde affiliate links die werken met Cost per sale (CPS). Er wordt aan Beweegwereld een kleine vergoeding betaald als de klant een artikel koopt via de link in dit blog.

 Alle inhoud (teksten, afbeeldingen, bestanden) op deze website en intellectueel ontwerp van deze website is eigendom van Beweegwereld. Het is niet toegestaan om (delen) van de inhoud te kopiëren of te (her)publiceren in welke vorm dan ook. Het is wel toegestaan om links naar artikelen op deze website te publiceren met bronvermelding.